VT Accounting - шаблон joomla Новости

aopd logo

Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități

din Republica Moldova ( AOPD)

 

Astăzi, 23 august, a avut loc prima consultare a proiectului de Politică Publică privind asigurarea abordării integrate a principiului accesibilității în spațiul și domeniul public. Expertul Pavel Burghelea a prezentat proiectul membrilor AOPD, cu participarea și reprezentanților Oficiului ONU pentru Drepturile Omului și Fundației Est-Europene.

Principala problemă abordată este lipsa asigurării accesibilității și a imperativității în asigurarea accesibilității la lansarea sau desfășurarea activităților publice, furnizarea de bunuri și prestarea de servicii destinate publicului, autorizarea obiectelor de infrastructură publică. Cîteva instrumente și căi de soluționare a problemei pe care le propune documentul:

  • Fiecare instituție și autoritate publică centrală și locală își va elabora propriul plan de accesibilitate;
  • Fiecare instituție și autoritate publică centrală și locală va numi persoana responsabilă de asigurarea accesibilității;
  • Remodelarea proceselor și activităților instituțiilor publice prin prisma accesibilității și design-ului universal;
  • Fiecare prestator de servicii publice, cu prioritate în domeniile licențiate de activitate, se va asigura de prestarea serviciilor în condiții de asigurare a accesibilității.

Activitatea se desfășoară în cadrul Proiectului „Advocacy pentru drepturile persoanelor cu dizabilități II”, finanțat de IM Swedish Development Partner.